Είναι πρωτόγνωρες και απρόβλεπτες οι συνθήκες που ζούμε. Δεν θα το χαρακτήριζα πόλεμο αλλά σίγουρα μια κατάσταση μέγιστης εκτεταμένης αβεβαιότητας. Όλοι ανησυχούμε για τις δουλειές μας, τις επιχειρήσεις μας και την εν γένει επαγγελματική μας δραστηριότητα.
Οι οικονομίες ανεβαίνουν και κατεβαίνουν ανάλογα με τις συγκυρίες και τα γεγονότα. Εκείνο όμως που παραμένει διαχρονικά σταθερό είναι η αξία του ανθρώπου. Ο άνθρωπος παράγει αξία όσο και αν αυτό πλήττεται κατά περιόδους. Άρα είναι αδήριτη η ανάγκη να παραμείνει αλώβητη η υγεία μας ώστε να σταθούμε στα πόδια μας και να μπορέσουμε να ξαναπαράξουμε αξία ως άνθρωποι όταν ξεπεραστεί η οποιαδήποτε κρίση βιώνουμε συνολικά ως κοινωνία.
Αναδεικνύεται λοιπόν από όλη αυτή τη δημιουργηθείσα κατάσταση πόσο σημαντική είναι η καλή κατάσταση της υγείας των εργαζομένων σε οργανισμούς και επιχειρήσεις.
Αυτό που σε φυσιολογικές καταστάσεις θεωρείται μία τυπική υποχρέωση προς τις αρμόδιες αρχές και τους νόμους του κράτους, πόσο τελικά ουσιαστική χρησιμότητα διαδραματίζει στις μέρες μας;
Και ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης?
Η τήρηση αρχείου με τους ιατρικούς φάκελους των εργαζομένων μας, η διενέργεια προληπτικών εξετάσεων, η στοχευμένη αξιοποίηση των δεδομένων υγείας τους, η λήψη προληπτικών και κατασταλτικών δράσεων που θα εξασφαλίζουν την ύπαρξη ενός ασφαλούς, υγειούς και υγιεινού εργασιακού περιβάλλοντος είναι από τις πρώτες προτεραιότητες που θα πρέπει να θέτουν οι επιχειρήσεις.
Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί που έχουν προδραστική ετοιμότητα για τη διαχείριση ανάλογων κρίσεων είναι σε θέση να ανταποκριθούν με επιτυχία στις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας και κερδίζουν το στοίχημα της αποτελεσματικής ανταπόκρισης σε μία τέτοια κρίση. Είναι αυτές που θα ανταποκριθούν και πιο άμεσα στην επόμενη μέρα από την λήξη της πανδημίας.